Dorogu - Karjalan mystisillä poluilla I SUOMENKIELINEN TEKSTITYS

star
star
star
star
star
5.0/5
1 rating
Rate

Karelian FilmsbyKarelian Films

 • views
 • 1h 37m
 • 2024
 • All

Sukella Karjalan mystisiin metsiin ja seuraa ikiaikaisia siirtymärituaaleja tässä kiehtovassa Dorogu-trilogiassa, joka liikkuu ajassa 1900-luvun alulta nykyaikaan. Trilogia on ensimmäinen karjalan kielellä tehty elokuva.... Read More

 • Rating & Reviews
 • About
 • Support
 • More videos like this

Reviews

Rate
 • Kavimani Kathiravan
  star
  star
  star
  star
  star
  5/5

  Apr 30, 2024

  "Dorogu" is a cinematic journey through Karelian culture. Prepare to be mesmerized by stunning visuals, haunting music, and ancient traditions. This unique trilogy transcends entertainment, aiming to revitalize a threatened language.

About “Dorogu - Karjalan mystisillä poluilla I SUOMENKIELINEN TEKSTITYS”

#Karjala #folklore #historiallinen

Dorogu - Karjalan mystisillä poluilla on runollinen elokuvatrilogia, joka koostuu historian ensimmäisistä karjalan kielellä toteutetuista elokuvista. 


Dorogu kuvaa siirtymäriittejä karjalaisen kulttuurin ja perinteiden valossa sekä runojen, itkujen ja loitsujen merkitystä osana siirtymään liittyviä rituaaleja. Keskeisenä teemana on myös naisten merkitys ja rooli karjalaisissa siirtymäriiteissä. 


Elokuvateoksen ensimmäinen osa Veneh keskittyy karjalaisiin itkuhäihin. Se on kuvaus morsiamen viimeisestä päivästä kotonaan, ennen muuttoa sulhasen kotiin, jossa puolestaan pidettiin niin kutsutut ilohäät. Toinen osa Lindu puolestaan kuvaa kuolemaan liittyvää karjalaista mytologiaa ja ritualismia. Elokuvassa seurataan kuolleen miehen sielun matkaa kotiseudulle, jossa hän saa oppaakseen sielulinnun. Kokonaisuuden kolmas osa Ilmu kertoo syntymästä ja siihen liittyvästä karjalaisesta ja kalevalaisesta mytologiasta ja ritualismista. Elokuvissa puhutaan karjalan kieltä, erityisesti livvinkarjalan kielimuotoa. Elokuva on tekstitetty suomeksi.

Karjala tunnettiin omana kielenään jo ainakin 1300 vuotta sitten, mutta sillä ei vieläkään ole laillista asemaa Suomessa. Karjalan kieltä äidinkielenään puhuvia Suomessa on noin 10 000 ja sitä jollain tavoin ymmärtäviä ja puhuvia noin 20 000. Venäjällä karjalaisia on alle 100 000 ja karjalaa puhuvia noin 50 000. Dorogu -trilogian tavoitteena on vahvistaa karjalaisten ja karjalaisen taustan omaavien kulttuurista omanarvontuntoa sekä tallentaa, vaalia ja tehdä tunnetuksi karjalan kieltä ja perinteitä. 


DOROGU - KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA -elokuvatrilogian tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja on tanssitaiteilija Jyrki Haapala. Tuotantopäällikkönä, apulaisohjaajana sekä toisena tuottajana toimii muusikko Robert Tobin. Tuotantokoordinaattori sekä taustoittamisassistentti on kansanlaulaja ja tuottaja Minna Karttunen. Elokuvat on kuvannut kuvataiteilija Tero Puha yhdessä Jyrki Haapalan kanssa. Musiikin elokuviin on säveltänyt kansanmuusikko ja säveltäjä Saija Teirikangas. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen asiantuntijat ovat toiminteet projektissa karjalan kielen mentoreina.

Contact Details

ghostboxproject@gmail.com  

358 413196930